Award winning contemporary extension, Mid-Wales

  • 3a
  • 3b_comp
  • 3c
  • 3d

Award winning contemporary extension, Mid-Wales

Dyfi Architecture designed the extension to be a complete contrast to the existing Welsh Farmhouse. The result is totally unique and yet sits comfortably with the 150 year old stone building. The aim was to build as sustainably as possible, minimising environmental impact and embodied energy. The structural timbers were sourced and milled locally, the stone walling is re-used from the site, the windows are made from locally grown oak, the slates are re-used, the maple flooring is from a school gymnasium, kitchen joinery is pitch pine from a previous chapel, and so on! The main chimney breast is now in the centre of the house and provides a superb heat store with underfloor heating. The maximum daylight gain and superb views are very much appreciated. Winner of the LABC Wales award for Sustainable Architecture.